تری پلی فسفات سدیم یک ترکیب معدنی حاوی گروه های فسفات است که معمولاً به شکل جامد سفید رنگ یافت می شود و با نام اختصاری STPP در مراجع شیمی شناخته شده است. این ترکیب به صورت زنجیره های خطی پلی فسفریک اسید می باشد؛ این نوع آرایش زنجیره ای موجب شده است ترکیب فوق به عنوان یک پلیمر معدنی شناخته شود.
همین عامل باعث کاربردهای خاص تری پلی فسفات سدیم در صنایع مختلف می باشد.
بزرگ ترین سهم مصرف ترکیب تری پلی فسفات سدیم به صنایع تولید مواد شوینده اختصاص دارد. این ماده به صورت یک پلیمر قادر است یون های موجود در آب را احاطه کرده و آن ها را به صورت محلول درآورد. در ادامه با کاربردهای این پلیمر معدنی بیشتر آشنا خواهیم شد.
کاربردهای تری پلی فسفات سدیم در صنایع
ترکیب جامد معدنی تری پلی فسفات سدیم در صنایع مهمی نظیر تولید مواد شوینده و بهداشتی، تصفیه آب و فاضلاب، صنایع سرامیک، کاغذسازی، نفت و پتروشیمی و صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد. این ترکیب، تولید طیف گسترده ای از محصولات را تحت پوشش قرار می دهد. از این ماده برای تهیه پودرهای شوینده استفاده می شود؛ در این حالت، هنگامی که تری پلی فسفات سدیم به حالت محلول تبدیل می شود می تواند به راحتی در بافت پارچه نفوذ کند و لکه ها و آلودگی های آن را برطرف نماید.
دلیل دیگر اینکه از تری پلی فسفات سدیم برای شوینده های صنعتی استفاده می شود این است که این جامد معدنی قادر است فرآیند شویش و تولید کف را بهبود دهد. در واقع این پلیمر معدنی به عنوان یک عامل کمپلکس دهنده مانند مولکول های میسل عمل می کند که به راحتی، لکه ها و ذرات آلودگی را احاطه کرده و از بین می برد. مولکول های میسل، درشت مولکول هایی هستند که دارای یک سر قطبی و یک زنجیره بلند غیر قطبی می باشند و تحت شرایط مختلف، سایر مولکول های محلول را درون خود حبس می کنند. بحث در مورد میسل ها از موضوع این مطلب خارج است.
ترکیب معدنی تری پلی فسفات سدیم، در صنایع غذایی به عنوان یک عامل نگهدارنده قوی عمل می کند. این ماده به عنوان یک افزودنی به فرآورده های گوشتی افزوده می شود و موجب حفظ خواص غذایی، رنگ طبیعی و جلوگیری از کاهش رطوبت آنها می گردد. تازه بودن انواع گوشت، غذاهای دریایی و محصولات خوراکی حیوانی به دلیل حضور تری پلی فسفات سدیم در آنها است. این ماده در کنسروسازی، صنایع تولید لبنیات، فرآورده های سویا، تولید آبمیوه و ... نیز کاربرد دارد.
استفاده از ماده شیمیایی تری پلی فسفات سدیم در فرآیندهای صنعتی نظیر متالورژی، پالایش نفت خام، استخراج در معدن و تصفیه خانه های آب و فاضلاب، موجب تنظیم PH محیط واکنش ها در میزان معین می شود. محلول این ترکیب، یک محیط بافر را ایجاد می کند.
اطلاعات ایمنی تری پلی فسفات سدیم
تری پلی فسفات سدیم، جامدی بی خطر و غیر سمی است. این ماده خاصیت اشتعال پذیری ندارد اما بهتر است افرادی که با این پلیمر معدنی سروکار دارند تمام جوانب ایمنی کار با مواد شیمیایی را رعایت کنند. حدود 14 گرم از این ماده در 100 گرم از آب حل می شود. ذرات جامد این ترکیب از راه پوست، تنفس و چشم ها می تواند وارد بدن فرد شود.
اگر پودر تری پلی فسفات سدیم با پوست یا چشم ها تماس پیدا کند می تواند موجب حساسیت و سوزش آن شود. استنشاق غبارات این پلیمر معدنی، سیستم تنفسی را تحریک می کند و اگر به طور تصادفی بلعیده شود، موجب تحریک دهان و گلو خواهد شد. در صورتی که فردی در تماس با این ماده، آسیب دید و عوارض جدی در او مشاهده شد، باید او را به سرعت به مرکز پزشکی برسانید.
خرید و فروش تری پلی فسفات سدیم
تری پلی فسفات سدیم در دو گرید صنعتی و خوراکی به بازار عرضه می شود. از گرید خوراکی این ماده برای مصارف صنایع مواد غذایی استفاده می گردد. بسته بندی های این ترکیب جامد با وزن های 25 یا 50 کیلوگرمی به فروش می رسند. در صورت نیاز به خرید در مقادیر تناژ، کیسه های 1 تنی برای این کار مناسب است.
بسته بندی های حاوی تری پلی فسفات سدیم را باید در انبار خشک و خنک و مجهز به تهویه مناسب نگهداری کرد. تماس این ترکیب با منبع رطوبت می تواند ساختار آن را تغییر دهد. بهتر است پس از کار با این ماده، دست و صورت خود را با آب و صابون بشویید تا اثرات این ماده از روی پوست شما حذف گردد.
مقالات مرتبط
ثبت نظر