سولفات روی یکی از ترکیبات شیمیایی است که در صنایع مختلف برای تولید انواع محصولات به کار می رود. این پودر معدنی به رنگ سفید وجود دارد و به صورت پودر کریستالی و دانه بندی شده به فروش می رسد. در خلوص این ترکیب معدنی در کارخانجات مختلف، متفاوت است که بسته به نوع کاربری آن در مقادیر 18% تا 34% تولید می شود. سولفات روی در دو گرید صنعتی و خوراکی وجود دارد. از گرید صنعتی سولفات روی برای تولید ترکیبات شیمیایی و نمک های معدنی و همچنین تولید انواع کود سولفاته استفاده می شود.
سولفات روی به عنوان یک ریز مغذی برای رشد گیاهان لازم است، بنابراین از این ماده در صنایع تولید سولفات ویتامینه روی و کود روی استفاده می شود. با توجه به نقش این ترکیب در رشد گیاهان و محصولات کشاورزی، قصد داریم در این مطلب به بررسی اثرا سولفات روی در حوزه کشاورزی بپردازیم.
اهمیت عنصر روی در گیاهان
عنصر روی یکی از عناصر تشکیل دهنده سولفات روی است که به عنوان یک ریز مغذی برای رشد گیاهان معرفی شده به طوری که اهمیت رشد گیاه در حضور مقادیر کافی روی، اخیراً مورد توجه محققان حوزه کشاورزی قرار گرفته است. کمبود روی در گیاه می تواند فرآیندهای زیستی، متابولیکی، فیزیولوژیکی و فتوسنتز را مختل کند؛ از سویی دیگر در اثر کمبود این عنصر در گیاهان، تشکیل مولکول های زیستی حیاتی نظیر قندها، پروتئین و ...، با اختلال مواجه می شوند؛ نتیجه موارد فوق، تضعیف شدن گیاه، به خطر افتادن رشد و عدم حاصلخیزی گیاه خواهد بود.
سولفات روی به این دلیل برای تهیه کود مغذی روی استفاده می شود که در آب قابل حل است و می تواند به طور مؤثری میزان PH خاک را تنظیم کند. این عامل موجب می شود میزان روی قابل دسترس برای گیاه، افزایش یابد. توجه به این نکته ضروری است که خاک هایی که دچار کمبود عنصر روی هستند با استفاده از کود سولفات روی، قابل اصلاح می باشند؛ طبیعی است اگر محصولات کشاورزی نظیر ذرت، گندم، جو، مرکبات و ... در این زمین ها کاشته شوند، رشد آن ها متأثر از حضور روی در خاک خواهد بود.
عوامل مؤثر در جذب کود سولفات روی در خاک
با توجه به اینکه سولفات روی، یک ترکیب محلول در آب است، و با دانستن این مسأله که حل شده این نمک با جدا شدن یون های محلول روی و سولفات انجام می شود، بنابراین هر عاملی که بتواند این فرآیند را کند کند، بر روی میزان کافی روی در خاک تأثیر خواهد گذاشت.
حلالیت عنصر روی در خاک به شدت به میزان اسیدیته وابسته است. اگر PH خاک افزایش یابد، یا به عبارتی دیگر، محیط خاک قلیایی شود، به منزله حضور یون های کربنات کلسیم در خاک بوده که این عامل می تواند یون های روی که از انحلال سولفات روی تولید شده اند را به دام بیاندازند. کربنات روی که از این طریق تولید می شود، میزان عنصر روی آزاد مورد نیاز گیاه را کاهش می دهد.
حضور یون های مزاحم نظیر مس، همراه با سولفات روی در خاک، موجب کاهش جذب روی خواهد شد چرا که این عنصر نیز مانند روی، میل ترکیبی با سولفات دارد و به میزان یکسان در گیاه جذب می شود. به نظر می رسد به دلیل اینکه مهم ترین قسمت گیاهان که با کودهای سولفات روی در تماس هستند، یعنی ریشه ها، اگر تحقیقات علمی بر روی واکنش های یونی و تبادل یون ها در خاک انجام گیرند می تواند در این زمینه تأثیر فرآوان داشته باشند.
& lt;br& gt;
بهترین زمان برای استفاده از کود سولفات روی در خاک
بسیاری از زمین های زراعی در مناطق مختلف، بخصوص در کشور ایران با مشکل کمبود روی مواجه هستند. بسیاری از محصولات به واسطه فقدان این عنصر، با کیفیت بسیار پایین رشد می کنند. به همین دلایل استفاده از انواع کودهای حاوی روی می تواند بافت خاک را بهبود بخشد و موجب کشت محصولات مرغوب تر گردد.
بهترین زمان برای استفاده از کودهای روی، هنگامی است که خاک با کمبود روی مواجه می شود. کمبود روی در انواع اراضی کشاورزی به دلایل مختلف رخ می دهد. افزایش قلیائیت خاک، وجود غلظت های زیاد از ترکیبات بی کربنات در آب ها آبیاری، عدم استفاده صحیح از کودهای کشاورزی در زمان های مناسب و افزایش میزان کودهای فسفاته در خاک، همه عواملی هستند که کمبود روی در خاک را در پی دارند.
خرید و فروش سولفات روی
ترکیب شیمیایی سولفات روی که برای مصارف صنعتی و کشاورزی استفاده می شود معمولاً با خلوص مورد نظر در صنایع تولید کننده تولید می شوند. بسته بندی های حاوی این پودر معدنی در وزن 25 کیلوگرم به فروش می رسند، اما اگر نیاز مصرف کنندگان بیش از این مقدار باشد، امکان فروش در مقادیر تناژ نیز وجود دارد. این ماده در دو ساختار سولفات روی 4 آبه و 7 آبه تولید می شود. برای خرید سولفات روی به صورت کریستاله و پودر دانه بندی بهتر است از طریق شرکت های بازرگانی معتبر در این زمینه اقدام شود تا کیفیت محصولات نیز تضمین گردد.
مقالات مرتبط
ثبت نظر